Hjælp til planlægning af lejrskole på Bornholm

Bornholm har en lang tradition, som lejrskoledestination for danske skoler. Øen byder på en mulighed for at bryde de vante rammer i klassen og hjemmet, som starter med en tog-tur og færgeoverfart. De fleste lejrskoleklasser stifter bekendtskab med Hammershus slotruin, som troner på toppen af klippen med udsigt over Østersøen, og Bornholms hvide rundkirker. Men øen har meget mere at byde på og den lange erfaring med lejrskole kan give eleverne et stort fagligt udbytte og en sjov oplevelse - samtidig med du bliver hjulpet med planlægningen.

Aktitivter til lejrskoleklasser

På denne hjemmeside under 'Aktiviteter' i hovedmenuen finde et stort udvalgte af aktiviteter, som er skræddersyet til lejrskoleklasser og Skoletjenestens krav til undervisningsforløb. Siden giver en god fornemmelse af hvordan der er blevet arbejdet med at tilpasse forløbene, så det er let for dig som lærer, at oplyse hvilken fag der arbejdes med ved de forskellige attraktioner, samt hvad der kommer med tilbage til klasseværelset efter opholdet. De enkelte attraktioner kan kontaktes direkte, eller man kan kontakte overnatningsstederne direkte, som kan hjælpe med formidlingen.

Den lette model - pakkeløsninger

Flere bornholmske rejsebureauer overnatningssteder har dedikerede lejrskoleansvarlige, som har mange års erfaring med lejrskoler og har sammensat spændende pakkeløsninger. Vælger I en pakkeløsning holdes den praktiske planlægning på et minimum – eksempelvis er alt transport inkluderet i pakkeløsningerne, hvilket skærer ned for planlægningsarbejdet. Denne model valgte Susanne fra Samsø Friskole, da hendes klasser skulle besøge Bornholm. Susanne udtaler:

”Vi besøgte Bornholm med en gruppe 4. – 6. klasses elever sidste år og var meget begejstrede for nogle stærkt inspirerende dage på den hyggelige Solskinsø. Vi havde arbejdet med Bornholm hjemme på skolen, og alt hvad vi så og oplevede levede helt op til alle forventninger. Vores lejrskoleophold var meget professionelt arrangeret af Connie hos Team Bornholm, der også gjorde det nemt for os at vælge relevante aktiviteter blandt de mange pakkeløsninger, som hun har på hylderne. Vores elever snakker stadig meget om alt det de oplevede, og vi glæder os meget til at skulle tage en ny gruppe elever med til Bornholm.”

- Susanne H. Petersen, Skoleleder, Samsø Friskole.

Nord- og Sydbornholm

Mange lejrskoler vælger at opdele deres ophold i en Nord og Sydtur, da de to sider af Bornholm byder på vidt forskellig natur. På den nordlige del af Bornholm findes klippekysten, mens Sydbornholm byder på hvid sandstrand ved Balka og Dueodde. Team Bornholm, som er en af øens eksperter i lejrskoleophold, har f.eks. en populær pakkeløsning der giver mulighed for bustransport til nogle af øens bedste attraktioner. Her vil eleverne bl.a. opleve Helligdomsklipperne, Gudhjem by, Jons Kapel, Østerlars Rundkirke, Bornholms Museum og NaturBornholm (med udstillingen 'De danske dinosaurer'). Læs om pakken 'Bustur - Nordbornholm' her.

NaturBornholm

Inspiration og vejledning

Denne hjemmeside indeholder artikler med inspiration og vejledning, som hjælper med planlægningen af lejrskolen og hvordan opholdet kan tænkes ind i det almindlige skoleforløb. Læs bl.a. artiklen 'Forbered et læringsbesøg', som giver gode råd til forberedelsen, og om DSB Frirejse, som giver gratis transport. De fleste lejrskoler rejser via København og gennem Sverige til Ystad for at tage hurtigfærgen til Rønne. I forbindelse med flygningekrisen har Sverige introduceret ID-kontrol ved Ørresundsbroen fra januar 2016. Vi har skrevet en artikel, som beskriver reglerne for ID i forbindelse med skolerejser - læs den her.

Vi glæder os til at se jer!

Vi håber du har fået inspiration til et lejrskoleophold på Bornholm for dig og din klasse. På denne hjemmeside findes inspiration, oplevelser, praktisk information og overnatningssteder, som er tilpasset til lejrskoleklasser. Det kan dog anbefales, at tage kontakt direkte til en lejrskoleoperatør, som f.eks. Connie hos Team Bornholm (connie@teambornholm.dk) eller en af øens vandrehjem, da de kan hjælpe med at få den helt rigtige tur.