Spøger det på Stormandsgården?

Stemningsfulde aftentur i skumringstiden

Er I til gys og gru? Så er denne stemningsfulde og intense aftentur i skumringstiden lige noget for jer.

Undervisningstilbuddet

En stemningsfyldt aftentur på Bornholms Middelaldercenter. Med flagermuslygter i hænderne drager gruppen ud på en 2-timers fortælling om spøgelser, eventyr og folketro. Vi bevæger os rundt i det rekonstruerede middelalderområde på Bornholms Middelaldercenter, og gør bl.a. stop ved den hellige kilde, gabestokken og galgebakken.

Tror jeg på spøgelser? - Hvad er overtro, og er jeg overtroisk?

I dialog med børnene kommer formidleren ind på emner som naturens varsler, folketroens ritualer m.m. Hvordan forsøgte man f.eks. at gardere sig mod ulykke i middelalderen? Oplevelsen bliver mere og mere intens som mørket sænker sig, og bringer tanker frem som: Tror jeg selv på spøgelser? Er jeg også overtroisk? Hvad tror jeg på, og hvorfor? Hvorfor så menneskerne i middelalderen anderledes på ting end vi gør i dag?

Til sidst når gruppen frem til stormandens befæstede gård, hvor formidleren fortæller en historie inde i de stemningsfulde lokaler i køkkenhuset eller stormandens festsal.

Praktiske oplysninger

Da denne tur foregår om aftenen anbefales det at have varmt vind- og vandtæt tøj med i rygsækken. Mange bliver overrasket over den store temperaturforskel, der kan være fra den ene ende af øen til den anden.

Da turene om dagen indeholder aktiviteter, skal der lige gøres opmærksom på, at denne tur ikke indeholder aktiviteter.

Undervisningsmaterialer:

Turen lægger op til videre refleksion om tro og overtro, og er velegnet som introduktion til et tværfagligt forløb mellem historie og f.eks. kristendomskundskab.

Der findes flere bøger om de underjordiske og bornholmske folkesagn:

Rasmussen, N.E. / Bøggild, Hansaage / Bornholms Sagnteater: Bornholmerhistorier, Rønne 1993.

Seier, A.F.V.: Bornholmske folkeminder, Rønne 1997.

Seier, A.F.V.: De underjordiske på Bornholm, Rønne 1981.

På hjemmesiden http://www.underjordiske.dk/ kan I finde bornholmske sagn og gamle beretninger om overtro og underjordiske, som tilknyttes til steder på Bornholm – bl.a. Rågelundsgård i Øster Herred, hvor det nuværende middelaldercenter ligger.

BMC-Undervisningsmateriale: http://www.bornholmsmiddelaldercenter.dk/skoler/undervisningsmaterialer.aspx

Her findes vores introbog til middelaldercentret ”Velkommen til middelalderen og til Bornholms Middelaldercenter”, og opgavearkene ”Levende Billeder”, som er målrettet mellemtrinet. De er opdelt i 5 tematiske grupper, men kan også kombineres efter egne ønsker. På samme side findes også hæftet ”Levende Billeder”, som er målrettet udskolingen og voksne.

Bornholms Middelaldercenter Stangevej 1 Østerlars 3760 Gudhjem

Pris: 90,- kr. pr. elev, 2 lærere gratis med i klasser med over 15 elever. Prisen inkluderer entre til Bornholms Middelaldercenter og til Hammershusudstillingen. Alle klasser får udleveret 1 eksemplar af "Velkommen til middelalderen" og "guide til Hammershus" ved indgangen eller af guiden.

2 timer. Ønskes forløbet udvidet, f.eks. med besøg på skolen før eller efter turen, kontakt da Bornholms Middelaldercenter og få en pris.

Bedst fra april til oktober, men muligt hele året rundt. Deltagerantal: 15-30 elever Hvor: Bornholms Middelaldercenter Stangevej 1 Østerlars 3760 Gudhjem

Historie:

Efter 4 klassetrin
Kildearbejde: Historiske spor

Efter 6. klassetrin
Historiebrug: Historiske scenarier; Konstruktion og historiske fortællinger; Historisk bevidsthed

Kristendomskundskab:
Efter 6. klassetrin

Livsfilosofi og etik: Tro og tvivl