Rundt om Hammershus

Utraditionel oplevelsestur om Leonora Christina

Den stolte og meget trofaste kongedatter Leonora Christina og hendes mand Corfitz Ulfeldt, som sad fængslet på Hammershus i 1660-61 er hovedpersonerne i denne utraditionelle oplevelsestur på Hammershus.

Undervisningstilbuddet

Turen har fokus på Leonora Christina og Corfitz Ulfeldts fangeskab og flugt på Hammershus. Turen foregår både i Hammershusudstillingen og på selve borgen.

Sammen med eleverne dramatiserer vi den spændende historie omkring Christian 4.s datter, Leonora Christina, og hendes mand Corfitz Ulfeldt, som sad i fængsel i Manteltårnet i 1660-61, anklaget for landsforræderi. Hvordan var det kommet så langt? Hvordan var magtfordelingen dengang?

Ved denne tur vælger vi en lidt utraditionel vej op på borgen: igennem Mølledalen nedenfor ruinen, hvor eleverne får et godt indtryk af, hvor vanskeligt tilgængelig borgen egentlig var – både ved angreb, men også ved flugt. Vi tager så bagtrappen ind på Hammershus, og på selve borgen giver formidleren en introduktion til Hammershus’ historie og bygninger. Eleverne får et indtryk af dagliglivet på borgen i gamle dage.

Praktiske oplysninger

På Hammershus er det altid godt at have vind- og vandtæt tøj med i rygsækken. Mange bliver overrasket over den store temperaturforskel, der kan være fra den ene ende af øen til den anden.

OBS: I perioder med megen regn kan det være vanskeligt at gå tørskoet igennem Mølledalen – så tager vi i stedet den traditionelle vej over broen.

Undervisningsmaterialer:

Du kan læse mere om Hammershus på Naturstyrelsens hjemmeside: http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/undervisning/naturskoler/bornholm/skoletjenesten/hammershus/forbered-jeres-besoeg/

Hammershus Udstillingen Langebjergvej 128 3770 Allinge. Mødested: Ved mødeskiltet uden for Hammershusudstillingen

Pris: 90,- kr.* pr. elev, 2 lærere gratis med i klasser med over 15 elever. Prisen inkluderer entre til Hammershusudstillingen og besøg uden guide til Bornholms Middelaldercenter. Alle klasser får udleveret 1 eksemplar af "guide til Hammershus" ved Hammershusudstillingen. * Prisen for turen til Hammershus indeholder en afgift til staten på 25,- kr. inkl. 25% moms.

2 timer. Ønskes forløbet udvidet, f.eks. med besøg på skolen før eller efter turen, kontakt da Bornholms Middelaldercenter og få en pris.

April til oktober Deltagerantal: 15-30 elever

Historie:

Efter 4. klassetrin

Kronologi og sammenhæng: Samfund

Kildearbejde: Historiske spor

Historiebrug: Historiske scenarier; Historisk bevidsthed

Efter 6. klassetrin

Kronologi og sammenhæng: Det lokale, regionale og globale

Historiebrug: Historiske scenarier