Industri og råstoffer

Hjorths Keramikfabrik - en bornholmsk industri

Lokale råstoffer som f.eks. granit, sandsten og ler danner grundlaget for traditionel bornholmsk industri. Hjorths Keramikfabrik er en typisk bornholmsk fabrik. Leret kom bl.a. fra Sose, glasurer indeholdt bl.a. granit.

Vi følger lerets vej fra gårdspladsen til den færdige vare i butikken. En lang, teknisk og farefuld vej. Undervejs diskuterer vi arbejdsgange og arbejdsliv. Forhold dengang og i dag. Fabrikkens varer - både praktiske fade, kander mm. og pyntegenstande – blev eksporteret bla. til Tyskland, USA mfl.

Mere information på www.bornholmsmuseer.dk kig under Hjorths Fabrik.

”Under overfladen — de bornholmske råstofindustriers historie” Bornholms Museum 2007.

Diverse bøger fra Bornholms Museum om fabrikken og andre keramikfabrikker på Bornholm.

For yderligere informationer, kan den undervisningsansvarlige Sanne Steenberg Hansen kontaktes på ssh@bornholmsmuseum.dk

Hjorths Fabrik, Krystalgade, 3700 Rønne

400 kr.pr.klasse

ca. 1 time

Hele skoleåret

iflg. Fællesmål 2009, Historie faghæfte 4: Individ og gruppe, Bornholm-Verden, historiske fortællinger m.m.

En bornholmsk industri

Besøg butikken

En industri der er bevaret og som også fungerer som museum