Guldgubberne – magisk guld?

Jernalder på Bornholm

Jernalderen på Bornholm er en rig og spændende tid.  Fra denne tid har vi på Bornholm verdens største fund af GULDGUBBER. Små frimærketynde guldstykker med figurer præget i. Indtil nu har vi fundet over 2500 stykker.

Guldgubberne er omdrejningspunktet i en dialog med eleverne om livsvilkår, forestillinger og forholdet til/samspillet med omverdenen. Hvordan levede folk på det tidspunkt? Har Bornholm haft sin egen konge? Hvilket formål har guldgubberne tjent? Her må vi se til stormagter på denne tid bl.a. Frankerriget og Romerriget. Vi tager afsæt i genstandene, eleverne får indblik i arkæologernes tankegang og arbejdsmetoder og selv mulighed for at argumentere for egne tolkninger/sammenligninger.

Perspektivering til andre tidsperioder, andre lande/områder, levevilkår og ritualer flettes ind i forløbet.

Vi opfordrer klassen til at tage på tur til et fortidsminde, enten før eller efter besøget på Bornholms Museum.

Eksempler på jernaldersteder findes i ”Fortidsminder på Bornholm”, 2006, fra Bornholms Regionskommune.

Den undervisningsansvarlige Sanne Steenberg Hansen kan kontaktes på ssh@bornholmsmuseum.dk, hvis du har behov for yderligere informationer.

Bornholms Museum, Sankt Mortens Gade 29, 3700 Rønne

400 kr. pr. skoleklasse

ca. 1 ½ time

Hele skoleåret

fra Fællesmål 2009, Historie faghæfte 4: Historiske problemstillinger, tolkninger af fortiden, kildekritik. Udenlandsk indflydelse, lokalhistorie/Europa, magtforhold, samspil individ-grupper-samfund.

Hør om jernalderen på Bornholm

Guldgubber - et sjovt navn?

Hvor er guldgubberne fundet på Bornholm?